2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2009-06-24 21:33:27

paraszth__z.jpgA Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája ismét meghirdeti Panziós, Falusi vendéglátó képzését. Modern tankonyhában a népi ételkészítés fortélyaival, konyhakertünkben növénytermesztéssel, gyógynövényekkel, műhelyeinkben alapvető kézművességgel ismerkedhetnek a hozzánk jelentkezők. Emellett megtanulnak mindent, amire egy falusi vendéglátóhely beindításához és üzemeltetéséhez szükség van.
A két éves, nappali tagozatos képzés OKJ-s vizsgával zárul, melyre még lehet jelentkezni az alábbi címen.
Ady Endre Általános Művelődési Központ
4181, Nádudvar, Ady tér 10.
Tel.: 06-54-480-730
Szeretettel várunk mindenkit!


2009-06-24 14:09:54

syriusunioszentivanej_7B921243001613.jpg

Virágos Szent János ünnepe
a Motollával és Láposi Terkáékkal a Zeleméri templomromnál

Szentiváni "hosszú ének" tanulása,
Szentiváni szertartás: tűzrakás- és gyújtás, füstölés, tűzugrás, tűzkerék-gurítás, virrasztás

Gyülekező 17:30-tól a Zeleméri templomromnál.

Bővebb infó: http://www.motolladebrecen.hu

2009-06-23 18:37:08

Gy__rffy_Istv__n.jpgGyörffy István (Karcag, 1884. február 11. – Budapest, 1939. október 3.) etnográfus (néprajzkutató), egyetemi tanár, az MTA tagja.
Egyetemi tanulmányait Kolozsváron és Budapesten végezte. 1909-től a Magyar Nemzeti Múzeum gyakornoka volt. 1910-ben a kolozsvári egyetemen szerzett bölcsészdoktori diplomát. 1912-től múzeumi segédőr. 1917-ben a moldvai csángók között dolgozott, 1918-ban részt vett a félbeszakadt Lénárt-féle kisázsiai expedícióban. Ez évben a múzeum igazgatóőrévé nevezték ki. 1926-tól egyetemi tanár. 1929-től magántanár. 1932-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. 1934-től a néprajz első nyugalmazott rendes tanára. 1938-tól a Táj- és Népkutató Központ vezetője. Györffy István volt a magyar néprajz első professzora, a tudomány hazai megteremtője. Foglalkozott a kunság néprajzi problémáival, különböző néprajzi csoportok kialakulásának körülményeivel (hajdúk, matyók). A népviselet és népművészet körében végzett kutatásai alapján kiváló monográfiákat írt. Vizsgálta az újkori magyar szórványtelepüléseket. Tudományos szervező és nevelő munkásságával hozzájárult a magyar néprajzi kutatás európai szintre emeléséhez. A népélet szépirodalmi leírásával bizonyos fokig a népi írók falukutató irodalmának volt az előfutára. Róla nevezték el később a baloldali parasztfiatalok Györffy-kollégiumát, szülőföldjén, Karcagon a múzeumot (Győrffy István Nagykun Múzeum), és a település egyik Általános Iskoláját. 

2009-06-28 11:12:46

paprikaskrumpli.jpgTiszai ízvarázs - Kompérfesztivál
 Éneklő szakácsok
 Ételbemutatók, zöldségszobrászat
 Szakácskönyvvásár
Abádszalókon 2009. 06. 27-én szombaton a település egész területén


2009-06-22 10:29:10

sebeok.jpgDebrecenben 2009. június 23. 16.30 órakor.  Közreműködik: Nataberke Kvartett a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban. ( Debrecen, Bem tér 19. I. emeleti kerengő )  A kiállítás megtekinthető 2009. június 23-tól július 8-ig az intézmény nyitva tartási idejében. A belépés díjtalan!


2009-06-21 14:55:03

P1040998.JPGPAPI LAJOS szobrász, (Kisújszállás, 1921. szeptember 7. - Karcag, 1987. február 11.)
A szobrászmesterséget apjától tanulta, majd a Szolnoki Művésztelepen és Bp.-en tökéletesítette. Autodidakta volt; mestereinek Medgyessy Ferencet és Borsos Miklóst tekintette. Dolgozott a Szovjetunióban 1945-48-ig, nyaranta Lengyelországban és szülővárosában. Különös és egyéni hangú képviselője az 1945 utáni magyar szobrászatnak. Irányzathoz nem sorolható, a maga művészi útját járta. Szobrászata erőteljes és archaikus jellegű. Elemi erejű plasztikái az ősi magyar formakincs, a népművészet és a korabeli szobrászat elemeit ötvözik sajátos, csak rá jellemző módon. Az ízes előadásmód az anyag bravúros megmunkálásával társul művein. 1969: Káplár Miklós-díj; 1973: Szolnoki Művészeti-díj; 1974: Nyíregyháza-Sóstói Művésztelep, II. díj; 1985: a Sóstói Kultúrpark díja. A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep alapító tagja. Résztvevője a következő szimpóziumoknak: 1979, 1980: Villányi Kőszobrász Szimpózium; 1985: Nyíregyháza-Sóstói Alkotótelep. Rendszeres résztvevője volt a szolnoki, debreceni, békéscsabai és tokaji tárlatoknak. Realista hangvételű portrék, figurák, állatidézések jellemzik munkásságát. Életművének jellegzetes együttese a magyar történelem és művészet kiemelkedő alakjait megjelenítő portrék (Szent István, Móricz Zsigmond), valamint a mítoszok hőseit idéző kompozíciók. Kisplasztikáinak, monumentális kompozícióinak domináns anyaga a kő.


2009-06-21 13:37:40

Ne felejtsd a fagyit, és hozd el a nagyit! 

fagyi_007.jpgÁlljunk meg egy percre! Na jó, 10 percre! Rohanó világunkban adj 10 percet az életedből,
és egy életreszóló élménnyel leszel gazdagabb! Már csak néhány nap van a Júniusi Fagyásig.
Debrecen életében első alkalommal szervezünk Freeze-t, ami megdermedést, megfagyást, a pillanat kitartását, élő stoptrükköt, azaz szoborrá merevedést, megállást jelent.
MI EZ? Hogy is tudnám elmondani, inkább csináljuk!
MITŐL LESZ ÉRDEKES?
Attól, hogy sokan veszünk benne részt,
hogy tíz percen keresztül tartjuk a képet,
hogy térben, időben és lélekben együtt csináljuk,
hogy egy helyen (behatárolt területen) történik,
hogy érdekes, látványos pózokba merevedünk,
hogy érdekes meglepetés lesz, azoknak akik nincsenek beavatva,
hogy Debrecen első hálón terjedő Freez Flashmobját mi csinálhatjuk meg!
HOGYAN CSINÁLJUK?
Az egyeztetések után, mindenki választ egy számára érdekes életképet, pl.: ölelés, kézfogás, tüsszentés, ladbadobás, csók előtti pillanat, vagy csók közben, biciklire felülés, szendvicsbe harapás... stb. , aztán ezt ki is próbálja, nehogy menet közben derüljün ki, hogy nehéz kitartani 10 percig. Szóval, ha megtalálta, vagy magában elhatározta, hogy milyen szoborrá dermed, akkor jön a következő fázis, az akció. Mikor és hol?
MIKOR TARTJUK KI A PÓZT?
Úgy gondoltuk, hogy a múzeumok éjszakáján megfelelő számú néző összegyűlhetne, és egy beszédtémává válhatna az esemény, megfelelő hátteret biztosítva, a következő akciók sikeréhez.
Június 20-án 20:00:00 - 20:10:00 és 21:00:00 - 21:10:00
A „mikor?” egy rendkívül fontos kérdés. Fontos, hogy egyszerre „fagyjunk meg” és „olvadjunk ki”. Ennek érdekében 19 órakor várjuk az érintett szoborjelölteket a Route 66 előtti kis zöldterületen, ahol a részleteket megbeszéljük személyesen, egyeztetjük az órákat, és beosztjuk a csapatokat:
HOL ÁLLUNK MEG?
Az attól függ, hogy hányan játszunk, de a tervek szerint 4 területen - 4 csapat
A) Baltazár tér
B) Déri tér
C) köztes átjárók a Déri Múzeum két oldala
D) Modem belsőkert, földszint
MIÉRT ÁLLJUNK MEG?
C.S.A.K., azaz Cívis Sihederek Akcióközössége.
Miért ne?!
Ki-ki találja ki magának, hogy miért áll ki!
Számtalan érvet fel lehet sorolni, de a legfontosabb, hogy együtt, közösen - különösebb erőfeszítés és előkészítések nélkül - egy közösségi kulturális élményt nyújtunk magunknak, (akik csináljuk) és szűkebb közösségünknek (aki megnézi).

KORÁBBI FREEZE; MÁSOK CSINÁLTÁK
http://www.youtube.com/watch?v=jwMj3PJDxuo
http://www.youtube.com/watch?v=qtUNj2BNTsU

Találkozunk, a megadott helyen és időben!
 

 


2013-10-10 20:58:46

Horv__th_Gyuri.jpgLovas emléktúrával kíván tisztelegni a Nagykun Nádor Bandérium és a Kunszövetség a kunok első világtalálkozója és a népcsoport hazai betelepedésének 770. évfordulója előtt; a lovasok augusztus utolsó harmadában a kunok hajdani bejövetelének útvonalán haladnak végig a Radnai-hágótól Karcagig -mondta el Horváth György(a képen) az expedíció főszervezője.
Tájékoztatása szerint a túra augusztus 21-én Kisújszállásról indul a modern technika igénybevételével, azaz a lovakat és lovasokat, valamint a két, hegyi terepet bíró kísérő szekeret gépjárművekkel szállítják ki a Radnai-hágóhoz. A nevezetes helyen egy emlékoszlopot állítanak majd fel, amelyet Györfi Sándor Munkácsy- és Mednyánszky-díjas karcagi szobrászművész készít el. Ezt követően az ősök útvonalán 10 lovas a két kísérő szekérrel teszi meg az utat, a tíz nap alatt 500 kilométert lovagolnak. A Radnai-hágótól Oláhszentgyörgy, Naszód, Betlen, Dés, Zsibó, Szilágysomlyó, Szilágynagyfalu, Bihar és Bakonszeg érintésével érkeznek várhatóan szeptember első napján Karcagra, a kun emlékhelyhez. A túra 10 lovasát a bandérium több mint negyven tagjából választják ki különböző próbatételek után. A kisújszállási bandérium parancsnoka a történelmi előzményekről elmondta: Kötöny vezér 770 éve vezette maradék népét - a mintegy 40 ezer családot - a Kárpát-medencébe. A Radnai-hágónál várták IV. Béla király döntését, amelyet aztán 1239-ben húsvét másnapján hozott meg. A második honalapítóként is tisztelt uralkodó Kötöny elé lovagolt, a krónikák szerint királynak kijáró tisztelettel fogadta, és behívta őket az országba. A kunok a Duna-Tisza közén, a Tisza mentén és a Körösök vidékén telepedtek le, ahol maradékuk még ma is él. Úgy váltak magyarrá, hogy sajátos jogi autonómiájuk révén megőrizhették hagyományaik egy részét. Törvényeiket maguk szabták, elszámolással csak közvetlenül a nádornak tartoztak. A 19. századig tartott ez a különös jogállapot, amelyhez fogható nem volt Európában. Nyelvük ugyan a 16. században beolvadt a magyarba, de a kései utódok ízes nagykunsági tájnyelve számos elemét megőrizte.
Forrás: www.mult-kor.hu

 


2009-06-17 12:56:14

m__zeum.jpgmuzeumok_ejszakaja_logo.jpg       Ez az éjszaka más, mint a többi…

Mindenkit szeretettel várunk Püspökladányban

a Karacs Ferenc Múzeumba (Kossuth u.28.)

2009. JÚNIUS 19. PÉNTEK 17.00-22.00 ÓRÁIG
Programjaink az udvaron: 17 órától: Szentivánéji hagyományok:
                kézműves foglalkozások gyerekeknek-felnőtteknek,  Kissné Balla Krisztina vezetésével 
20 órától Szentivánéji énekek tanulása, tűzgyújtás
19 órától: Borkóstolás Kun Lajos sárospataki borász boraiból. (100 Ft/dl)
                21 órától: Távcsöves csillagvizsgálat
Programjaink a múzeum termeiben:
18 órától:Szülőföldünk térképei és
Karacs Ferenc, a rézmetsző kiállítás megnyitója
19.30 órától: „Válasszunk magunknak csillagot!”
2009 a Csillagászat éve Zajácz György (MACSED) csillagászati előadása
Folyamatosan: Állandó és időszaki kiállításunk megtekintése
Teaház (100 Ft/dl)
Belépőjegy 17 órától minden programunkra 300 Ft/fő.


2009-06-16 08:13:24

Vencsellei2.jpgVencsellei István életműdíjas, Kölcsey-, Csokonai-, Medgyessy Ferenc- és SZOT-díjas fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja. 2009. június 17-én ünnepli 75. születésnapját - debrecen művészeti életének szervezői 90 képből álló, életművét átfogó kiállítással köszöntik a jeles jubilleum alkalmából. A kiállítás középpontjában a fotográfia eszközeivel megfogalmazott huszadik századi magyar sorskérdések állnak. A kiállítás a debreceni  Kölcsey Központ földszinti kiállítótermében (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) kerül megrendezésre, és 2009.06.17. - 2009.07.31.-ig, hétfő kivételével, naponta 10.00-19.00 óra között lesz nyitva.  A gyűjteményes kiállítás négy egységre tagozódik: Gyökerek, „Hortobágy mellyéke”, Trianon évtizedei és Jövőépítők – így mind a személyes, mind a közösségi sorskérdéseket átfogja. A gyűjteményes kiállítást június 17-én 17.00 órától Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitja meg, szakmai méltatást Szamódy Zsolt fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke mond.


Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu